Sunday 6 January 2013

GABRIEL BADEA-PĂUN: 'PICTORI ROMÂNI IN FRANŢA, 1834-1939'!

FASHIONSPAM ADVOCATES: FOR THE INCREASE AND DIFFUSION OF ART & ROMANIAN VALUES!

Someone please explain this Wikipedia: 'Gabriel Badea-Păun, (born 20 January 1973 in Sinaia, Romania) is a French art historian of Romanian descent.' How can a person be French when he was born and spent more than half of his life in Romania?

Anyway, Gabriel-Badea Păun trained at the University of Bucharest, in the History Department, he pursued his studies at the Sorbonne (Paris IV) where he wrote his PhD thesis on Antonio de La Gandara (1861–1917), un portraitiste de la Belle Epoque. He contributed to various art historical publications such as : Bulletin de la Société de l'Histoire de l'Art Français, Revue de la Bibliothèque Nationale de France, Nouvelles de l'Estampe, and Revue roumaine de l'histoire de l'art.


I will leave Romanian Painters in France, 1834-1939's description in Romanian for the moment, as I don't think the books available in English yet (or at least I couldn't find it anywhere. and to be honest I don't feel like translating not even a paragraph right now):

''Lucrarea Pictori romani in Franta, avand ca autor pe unul dintre cei mai cunoscuti tineri istorici romani care isi desfasoara activitatea peste hotare, incearca sa mearga pe urmele pictorilor de origine romana (sau care au avut de-a face cu tara noastra, intr-un fel sau in altul) care au studiat, au expus (in nume propriu sau colectiv) in Franta anilor 1834-1939. De la Negulici la Victor Brauner, sau de la Nicolae Grigorescu la Jules Perahim, pictorii romani si-au lasat amprenta in tara lui Matisse si ai lui Baudelaire, fie ca ne referim la Expozitiile Universale din 1867, 1889 sau 1937, la Salon d’hiver sau la Salon des Independants, la Scoala de la Fontenay-aux-Roses sau Academia Julian. Acest album constituie si o reparatie morala pentru acestii pictori romani, care nu erau cu nimic mai prejos decat colegii lor francezi, singura „vina“ care i-a impiedicat poate sa atinga reputatia acestora din urma constand in originea lor. Lucrarea este foarte atragatoare atat prin informatia densa, de multe ori inedita, cat si prin ilustratia de calitate asigurata prin apelul la pinacotecile unor muzee din tara si din strainatate (M.N.A.R., Musee de Luvre etc.)''

(random website, nobody gives me a dime for advertising!)

Gabriel Badea-Păun

No comments: