Desi este cunoscuta la nivel mondial ca una dintre cele mai rafinate bauturi alcoolice, sampania are o istorie mai putin cunoscuta. Dom Pérignon, o emblema a acestei bauturi in ziua de azi, isi are originea in regiunea Chapmagne din Franta, si a devenit in timp un sinonim pentru traditie, calitate si succes. Desi a devenit o bautura de lux, cel care a creat-o a fost un calugar Benedictin, pe nume Dom Pierre Pérignon (1638-1715). In urma cu 300 de ani, Dom Pérignon se ocupa de cramele unei manastiri situata in regiunea istorica Champagne, si a reusit sa perfectioneze tehnica realizarii sampaniei, obtinand varianta pe care o cunoastem cu totii astazi. Povestea spune ca in momentul in care a gustat bautura, calugarul a exclamat: 'Veniti repede, gust stele!'. Ulterior, in 1743, Claude Moët, producator de vinuri francez, a transformat manastirea intr-o vinarie de mare renume, cea mai buna sampanie produsa pastrand si astazi numele calugarului care a creat-o. Spre deosebire de alte tipuri de vin, sampania este supusa unei a doua fermentatii, cea responsabila pentru mult apreciatele bule. Cele doua tipuri de struguri din care se face, de obicei, sampania sunt Chardonnay (struguri albi) si Pinot noir (struguri negri), in functie de sortimentul care este produs. In prezent Don Pérignon este produsa de faimoasa casa de sampanii Moët & Chandon, parte a holdingului de produse de lux LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton). Pretul uneii sampanii din aceasta gama poate atinge preturi exorbitante, in functie de vechime, dar sunt insa si exemplare la preturi rezonabile. Don Pérignon face cu siguranta parte din categoria acelor bauturi care trebuie gustate macar o data in viata!
No comments:
Post a Comment